Què oferim?

A.- CONFERÈNCIES

Disposem d’un catàleg de conferenciants especialistes en diversos dels temes més candents de la història amagada de la nació catalana. Com, per exemple:

“La història amagada de Catalunya. Personatges i fets esborrats per la historiografia oficial” Són moltes les persones que han tingut un paper clau en la història de la nació catalana i que els seus noms s’han esborrat de les cròniques per la censura dels tribunals de la inquisició o que resten amagats entre veritats a mitges. Fa més de mil anys que els catalans vàrem crear les assemblees de Pau i Treva. Fa set segles que es va fundar la Generalitat. El primer banc públic es va crear a Barcelona l’any 1401. Qui eren els Colom? I el Gran Capità? D’on era en Cortès. Què va fer en Lluís d’Alcanyís per acabar a la foguera? On són els llibres i els autors perduts del segle XVI? Aquesta amnèsia ha estat induïda activament pels poders fàctics de l’estat espanyol. Avui, Catalunya ha de decidir el seu futur i per no equivocar-se val la pena conèixer la nostra història de veritat, la història de la primera de les nacions, com va dir Pau Casals a l’ONU. A càrrec de Víctor Cucurull, historiador.

“Com s’ha manipulat la història de Catalunya: proves i documents” La conferència consistirà a exposar les lleis de la censura, que permetien la reescripturació de la història, i mostrar amb documentació diversa dels segles XV, XVI i XVII com s’ha dut a terme. Així mateix, també s’hi faran palès un reguitzell de rastres i evidències que la censura va obviar i que confirmen les conjectures del conferenciant. A càrrec de Jordi Bilbeny, director de l’INH.

L’Altra Història de Catalunya”, una panoràmica de la història amagada de la nació catalana. Ens han habituat, de grat o per força, a mirar-nos la història de Catalunya des del punt de vista d’Espanya. I, és clar, no s’entén res. A càrrec de Víctor Cucurull, historiador.

El primer viatge d’En Cristòfor Colom, un port de sortida manipulat: Va ser Pals d’Empordà o Palos a Andalusia? Un exemple d’un cas particular de la falsificació i de la ocultació de la història. A càrrec d’Albert FORTUNY, investigador de l’INH.

 

B.- CURSOS

LA HISTÒRIA AMAGADA DE LA NACIÓ CATALANA
a càrrec de Víctor Cucurull, historiador

PRESENTACIÓ

Aquest curs constarà de quatre sessions entorn a temes cabdals per entendre de quina manera s’han apropiat de la nostra història i per conèixer els fets, des del punt de vista de la nació catalana. Avui, per assolir la llibertat de Catalunya i presentar-nos com a nou estat a Europa, és imprescindible restituir la nostra història.

Aquest cicle de quatre xerrades no pretén exhaurir tots els temes, èpoques, fets, personatges i dades que configuren la nostra història com a poble. L’objectiu se centrarà en un canvi d’òptica que ens permeti entendre el que ens ha passat, situar en un nou context allò que s’ha fet i saber els perquès de la nostra manera de fer en les diverses circumstàncies històriques.

A tal fi proposem quatre sessions que en conjunt ens permetran una visió panoràmica, des dels nostres orígens més remots fins a la fi de les nostres institucions d’autogovern a causa de la derrota de 1714 enfront als absolutistes borbònics. La darrera sessió ens permetrà analitzar les dades, algunes conegudes, altres no, del llarg camí de la represa, fins a data d’avui.

Les 4 xerrades só:

  1. LA CATALANITAT. DES DELS FONAMENTS IBÈRICS DE LA NACIÓ FINS A LA FI DEL PRIMER PROJECTE NACIONAL
  2. CATALUNYA EN LA GÈNESI DE LA HISTÒRIA MODERNA. EL SEGON PROJECTE NACIONAL, EL CONSTITUCIONALISME I LA CONFEDERACIÓ CATALANA. LA DESCOBERTA DEL NOU MÓN
  3. L’ÀNIMA ROBADA DE CATALUNYA: POETES, HUMANISTES, MILITARS, ENGINYERS, MISTICS I SAVIS
  4. LA RENAIXENÇA. L’IMPULS ECONÒMIC, REVOLUCIÓ INDUSTRIAL I OBRERISME. LA REPRESA DEL CATALANISME I LA RECUPERACIÓ DE L’AUTOGOVERN

 

C.- SORTIDES DE DESCOBERTA

Com a primera activitat us proposem una sortida d’un dia per fer un recorregut per la història antiga de Catalunya. Com aquesta, properament anirem proposant altres sortides amb objectius concrets, trepitjant els escenaris dels fets més rellevants de la nostra història, conèixer els monuments que s’han conservat com a testimonis d’èpoques, fets i protagonistes.

A tall d’il.lustració, comptem fer sortides d’un dia als següents indrets: Batalla de les Illes Formigues, Setges de Girona, Castells de frontera, La suda de la Taifa de Lleida…

Aquestes activitats les produirem a partir d’un nombre mínim de preinscripcions. A tal fi els interessats podeu, sense compromís, preinscriure-us en aquest mateix enllaç. Us confirmarem la sortida i, aleshores, podreu fer el pagament de la inscripció en ferm.

ARRRIBADA DE ROMANS, visió des de la Ciutadella de Calafell

Per conèixer de primera mà la realitat del poble iber, el millor és una visita a la Ciutadella de Calafell. Després visitarem el mausoleu i la vila romana de Centcelles, a migdia us farem una proposta de menú de cuina romana a Tarragona, per acabar fent una ruta guiada pel Passeig Arqueològic i la participació en tallers del festival Tarraco Viva (16 al 26 de maig de 2013).

D.- VIATGES

Com que l’organització d’un viatge és més complexa, de moment només us proposem que feu la tria d’un destinació entre les opcions que s’enumeren a continuació, a fi de preparar, com a primera destinació, la que vosaltres ens indiqueu majoritàriament.